Turmalin

Gökkuşağı taşı olarak ta bilinen doğal taşların en renklisi Turmalin (Tourmaline) genellikle pembeden yeşile doğru değişen renk skalasında bulunur ancak bunun dışında da çeşitli renklere sahip olabilmektedir. Doğada hemen hemen her renkte turmaline rastlanabilmektedir. Bu değerli taşın bilinen bazı renkleri şöyledir; Kırmızı: rubellite (rubelit), Mavi: indicolite,Yeşil: chromolite, Sarı: Kanarya, Yeşil ve Mavi: paraibadır.
Eski bir Mısır inanışına göre turmalin, yeryüzüne çıkarken gökkuşağından geçmiştir. Bu nedenden dolayı da gökkuşağının bütün renklerini barındırdığına inanırlar. Gökkuşağı adı da bu efsaneden gelmektedir. Birden çok renge sahip olan turmalin taşına kedi gözü, ışıkta yeşilden kırmızıya dönene de renk değiştiren denir.
Değerli taşların “yarı değerli taşlar” kategorisinde yer alan turmalin taşı, maddi olarak bir çok taştan daha değerlidir. Uyum ve dengenin simgesi olan bir taştır. Pembe turmalin taşı kadını, yeşil turmalin ise erkeğin dengesini simgeler. Denge taşı olduğundan dolayı özellikle terazi burcunu temsil etmektedir.

Turmalin taşı Kök, Kalp, Boğaz çakraları ile uyumludur. Mohs sertlik skalasına göre sertliği 7-7,5 arasındadır. Takılarda kullanılması için uygun bir taş olmakla birlikte turmalin kullanılarak yapılan takıların herbiri birbirinden farklı olmaktadır. Bu da turmalinin öne çıkan özelliklerinden birisidir.

Taşın bir tanesi, bir diğerinin içerdiği tonun tamamen aynısına sahip değildir. Bu nedenle tarih boyunca Turmalin’in sihirli olduğuna ve takan kimseleri kötü etkilerden koruduğuna inanılmıştır. Turmalin taşı dünya üzerinde Afganistan, Brezilya, Amerika, İtalya, Rusya, Tanzanya, Madagaskar, Ülkemizde: Yozgat-Sarıkaya, Aydın-Çine, Çanakkale ve Karadeniz Bölgesinde çıkarılmaktadır.

Olumsuz herhangi bir etkisi olmayan Turmalin’in sadece kilo almaya çalışan, zayıflık sorunu olan kişiler tarafından kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Turmalin gümüş ya da altına monte edilmiş takılar ile kullanılmalı ancak mutlaka teninize temas etmelidir.

 

Turmalin taşının bilinen bazı faydaları

Denge ve uyum sağlar.
Kişinin amaçlarına odaklanmasını sağlar.
Kişinin bağımlılıklarından ve kendisini içsel olarak yıpratmasına neden olan beklentilerinden kurtulmasına destek olur. Böylece kişi kendini olayları yargılamaktan uzak tutarak içsel dinginliği koruyabilir.
Kişiye dinginlik vererek daha geniş görüşlü olmasını sağlar ve böylece duygusal iniş çıkışları dengeler.
Hormon salgılama sistemini dengeleyici özelliği bulunur,
Uyku düzenini sağlar,
Zihni güçlendirir ve arındırır,
Sezgisel yanınızı güçlendirir yani sezgileriniz oldukça doğru çıkmaya başlayabilir,
Kişinin kendisi ile barışını sağlar iç dünyanızı kötülüklerden arındırır.
Hangi renk olursa olsun nazarları sizden uzak tutucu özelliği bulunur

 

Gemolojik Özellikler:

Kimyasal Formül: Na(Li1.5Al1.5)Al6(Si6O18)(BO3)3(OH)3(OH)
Kristal Yapısı: Trigonal; Üçgen kesitli ve yuvarlak kenarlı, uzunlamasına kristaller, eksene paralel kesin bir çizgi
Sertlik: Mohs ölçeğinde 7 ila 7.5
Renk: Tüm renkler
Kırılma İndeksi: 1.614 – 1.666
Şeffaflık: Opak ve şeffaf
Floresan: Zayıf Veya Hiç